Regisseur

Fragment uit Lorca

Van Lorca tot Mrozek, van Shakespeare tot Claus… Is er een rode draad aan te wijzen in mijn voorstellingen? Net als bij de meeste andere zaken kost het tijd om een eigen stijl, een ‘handtekening’ te ontwikkelen. De afgelopen jaren is die handtekening steeds uitgespro-kener geworden. In mijn stukken staat het verhaal dat door de spelers verteld wordt altijd centraal. Alles wat daarvan afleidt is overbodig. Klassieke stukken worden geactualiseerd, echter zonder de taal geweld aan te doen. Muziek is een steeds grotere rol in mijn stukken gaan spelen. 

Veel van mijn regies zijn stukken van Shakespeare: “De storm”, “Driekoningenavond”, “Maat voor maat”, “Een midzomernachtdroom”  en “Wat u maar wilt.” Bij Shakespeare voel ik de vrijheid om mijn volledige fantasie erop los te laten, los van de gedachte ‘zo moet het.’ Ik houd van de helderheid van het conflict, de onvoorwaardelijkheid van de emotie. Bij Shakespeare is ‘kwaad’ nooit ‘een tikje geïrriteerd’, is ‘liefde’ nooit ‘ik mag je wel.’ Het is heftig, extreem, uitgesproken. Het gaat om durf, passie, bevlogenheid.
Veel van de door mij geregisseerde stukken handelen over grote thema’s: de relatie tussen man en vrouw, angst voor sterfelijkheid, wraak, geweld. Maar nooit belerend, en altijd met een relativerende knipoog. Zoals John Lanting ooit zei: “speel komedie alsof het een tragedie is, maar tragedie als een komedie.”

Wilt u mij weten wat ik als regisseur voor u kan betekenen? Neem dan contact op via het contactformulier.